Enson Yazılar

112 ACİL ''TANITIM VİDEO''

E-Posta Aboneliği

Yeni yazılarımız ve güncellenen içeriğimiz mail adresinize gelsin. !

Gizliliğinize saygı duyuyoruz

Sıkça Sorulan Sorular

Hiç yorum yok

112 ACİL NASIL ARANIR?:

Evde, işyerinde, sokakta veya herhangi bir yerde acil bir sağlık sorunuyla karşılaşıldığında sabit, ankesörlü, araç veya cep telefonundan doğrudan 112 numarası tuşlanmalıdır.

Bunun için bulunduğunuz ilin alan kodunun yazılmasına gerek yoktur. Çağrınız bulunduğunuz yere göre o ilin 112 Ambulans Servisine yönlendirilecektir. Bu arama ücretsizdir. Amaç her durumda 112 Ambulans Servisine ulaşılmasını kolaylaştırmaktır.

Ancak bunu kötüye kullanmamak gerekir. Vakit geçirmek, acil sağlıkla ilgisi olmayan konularla ilgili görüşmek veya rahatsız etmek amacı ile bu telefonu kullanmak gerçekten ihtiyacı olan bir kişinin hakkını kullanmak veya hayatını tehlikeye atmakla eşdeğerdir. Görüşmeleriniz sizin ve hastanızın güvenliği için kayıt altına alınmaktadır.


112 NE ZAMAN ve HANGİ DURUMLARDA ARANIR?:

Nerede ve hangi saatte olursa olsun insan hayatını tehlikeye sokan bütün rahatsızlıklarda, yaralanmalarda, kazalarda, patlamalarda ve afet durumlarında arayabilirsiniz.

Trafik kazası, Kalp Krizi, Yüksekten düşme, Ciddi Yaralanmalar, Bilinç Kaybı, Yanık, Elektrik Çarpması, Suda Boğulma, Şeker Koması, Felçler, Yüksek Tansiyon, Kanamalar, Zehirlenmeler ve Çocukların Yüksek Ateşe Bağlı Havaleleri gibi zamanında tıbbi müdahaleler yapılmazsa hayati tehlike ve sakatlanmalara yol açacak acil sağlık sorunlarında vakit geçirilmeden 112 aranmalıdır.


112' yi ARADIĞIMDA NELER YAPMALIYIM?:

112 arandığında telefonun diğer tarafında direkt sağlık operatörü size yanıt verir. Sakin olun ve aşağıdaki adımları takip edin ve bu adımları şu anda okumakla kalmayıp ezberlemeye çalışın.

- Kendi güvenliğinizi sağlayın.

- Sakin olun, anlaşılır ifadelerle konuşun ve istenirse aradığınız telefon numaranızı bildirin. (Numaranızı gizlemediğiniz sürece aradığınız numara 112 tarafından görülür). 112 komuta kontrol merkezi sizin telefon numarasını gördüğü gibi size ulaşabileceği ikinci bir telefon numarasını da isteyebilir. Çünkü 112 merkezindeki nöbetçi doktorlar ambulans gelene kadar sizi yönlendirmek ve hasta hakkında diğer bilgileri almak için sizi tekrar arayabilir.

- 112'yi arama nedeninizi açıkça iletin. Yanlış bir şey söylemekten ya da rezil olabileceğiniz düşüncesiyle telefonu kapatarak aramadan vazgeçmeyin. Bir hayat kurtarılacaksa bunun ilk adımı sizin açtığınız telefonla başlayacaktır.

- Hasta / Yaralının sayısı ve sağlık durumu hakkında kısa ve net bilgi verin: Karşılaştığınız sizin ya da yardıma muhtaç kişinin ACİL SAĞLIK SORUNUNU anlatın. Geçirilmiş hastalığı veya önemli bir bilgi varsa görevliye mutlaka bildirin. Birisi mi düştü? Bayıldı mı? Kaza mı oldu? Nefes mi almıyor? Şiddetli kanaması mı var? Silahlı yaralanma mı oldu? Boğuldu mu? Etrafınızdaki insanlar toplu halde kusmaya, bayılmaya ya da öksürmeye mi başladı? Bunlar gibi net ifadeler kullanmaya çalışın. YARALI YA DA HASTA SAYISINI söyleyin. Zira bu bilgi daha fazla ambulansın yaralılara ulaşmasını sağlar.

- Çağrınızı karşılayan 112 operatörü size aksini söylemedikçe telefonunuzu kapatmayın. Tekrar aranılması ihtimaline karşı aradığınız numarayı kesinlikle meşgul etmeyin ve sakın olay yerinden ayrılmayın.

- 112 merkezi tarafından sorulan sorulara net cevaplar verin. ( Sorulan sorular size daha kısa sürede ulaşılması ve hastanıza daha iyi tedavi verilmesi ile ilgilidir)

- Olay yerinin mektup adresini detaylı bildirin: Ambulans ekibinin size daha kolay ulaşabilmesi için herkesin bilebileceği cami, okul, karakol, durak, büyük marketler, belirli kavşaklar ya da yol ağızlarını belirten açık adres verin. Eğer sizin yanınızda ikinci bir kişi varsa o kişiyi ambulansı karşılamak için bu belirttiğiniz açık adrese gönderin. Bu sağlık ekibinin hastanıza ulaşmanızı hızlandırır.

- Eğer sertifikalı ilkyardım eğitimi aldıysanız 112 Ambulans Ekibi size ulaşana kadar telefondaki sağlık görevlisinin önerileri doğrultusunda ilkyardım uygulamalarını başlatın veya önerilenleri uygulayın.

- Eğer hastanın veya yaralının bulunduğu ortamda herhangi bir tehlike yoksa ve ilk yardım bilmiyosanız yaralıyı kıpırtdatmayın, hasta ve yaralıya kesinlikle bir müdahalede bulunmayın, tahmim yürütmeyin.Ambulans ekibini bekleyin.


112 AMBULANSLARI HANGİ GÜNLERDE ÇALIŞIR?:

112 ambulansları yılın her günü ve günün her saati çalışır. Herhangi bir ambulans bir hastaya ya da yaralıya gönderildiğinde o ambulanstaki sağlık ekibi gece gündüz, yaz kış, yağmur çamur demeden araç yolu olsun ya da olmasın o hastaya ulaşmak mecburiyetindedir.


112 AMBULANS HİZMETİ ÜCRETLİ MİDİR?:

ÜCRETSİZDİR. Yüzoniki ambulans hizmeti devletimizin siz vatandaşlarımıza verdiği temel sağlık hizmetidir ve hiçbir şekilde sizden ücret talep edilmez. Hatta cep, ev, iş ya da ankesörlü telefonlardan bile ücretsiz ve kontörsüz olarak arayabilirsiniz.


112 AMBULANSI NE ZAMAN ADRESE ULAŞIR?:

112 ambulanslarının hasta ve yaralılara ulaşma süresi sizin ilk telefonla aramanızla ve ambulans ekibinin hasta ya da yaralılara ulaşmasıyla sona eren süredir. Hem sizin çabuk olmanız gerekir hem de 112 çalışanlarının aldıkları eğitimler dahilinde hızlı davranması gerekir. Ancak hava ve yol şartlarını (özellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde) mutlaka göz önünde bulundurmak gerekir.


112 EVDE BAKIMA MUHTAÇ HASTANIN, GÜNLÜK BAKIMINA GELİR Mİ?:

Hayır gelmez. 112 ambulansları yalnız ve yalnızca çok acil hastalar için görevlendirilir. Ancak sizin hastanız hayati bir tehlike geçirirse elbette gelir.


112 EVDE SERUM TAKMAK veya İĞNE YAPMAK İÇİN GELİR Mİ?:

Hayır gelmez.İnsan hayatını tehlikeye sokan bir durum olmadıkça 112 ambulansları boş yere meşgul edilmez.



112 EVDE BAKIMI YAPILAN HASTANIN HASTANEYE SEVKİ İÇİN GELİR Mİ?:

Hayır gelmez. Ancak bu nakil işlemi sırasında hayati bir risk oluşacağına inanıyorsanız 112 yi arayabilirsiniz.



112 EVDE DOĞUM SÜRESİNİ BEKLEYEN HASTAM İÇİN GELİR Mİ?:

Normal şartlarda hayır. Ancak bu doğum başlangıcı veya bulunduğunuz coğrafi koşullar hem annenin ya da bebeğin hayatını tehlikeye sokacak şekilde bir risk barındırıyorsa o zaman EVET.


112 HASTANEDEN TABURCU EDİLEN HASTA İÇİN GELİR Mİ?:

Hayır gelmez. Çünkü hastanelerden taburcu aşamasına gelen hastalarımızın hayati tehlikesi yoktur. Eğer hastanızda hayati tehlike oluşturacak bir durum varsa sizi taburcu eden hekim zaten bunun tedbirini almıştır.


112 HASTANIN BİR HASTANEDEN BAŞKA BİR HASTANEYE NAKLİ İÇİN GELİR Mİ?:

Eğer sizin hastanızın durumu bir ambulansı gerektirecek kadar ciddi ise zaten sizin hastanedeki doktorunuz bize ulaşıp bilgi verir.Hastanedeki doktorunuz hastanızın görüntüleme merkezine götürülmesinde hayati tehlike açısından bir risk görürse zaten bize haber verecektir.


112 CENAZE NAKİLLERİMİZ İÇİN GELİR Mİ?:

Hayır gelmez. Bunun için belediyelerden Cenaze Nakil hizmeti alabilirsiniz.




112 HER İLÇEDE VAR MI?:

EVET VAR. Siz fark etmemiş olabilirsiniz ama var ve bazı ilçelerde birden çok istasyonu bulunmaktadır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Faydalı Bilgiler


Son Yorumlar